نرخ معلولیت در خراسان جنوبی از میانگین کشوری بالاتر است

تسنیم/ نرخ شیوع معلولیت در خراسان جنوبی طی سالهای اخیر از میانگین کشوری بیشتر بوده و این در حالی است که کارشناسان و متولیان این حوزه معتقدند برای پیشگیری از معلولیت نیازمند پژوهش جامع و جدی گرفتن مشاورههای ژنتیک هستیم.
12 آذر روز جهانی معلولان است و همه ساله فقط شاهد وعده و وعید مسئولان برای پیگیری حقوق معلولان در حوزه مناسبسازی شهری، بیمه، اشتغال و مسکن هستیم که در میان تبصرهها و عدم پیگیری گم میشود. نرخ شیوع معلولیت در خراسان جنوبی در سالهای اخیر از میانگین کشوری بیشتر بوده و این در حالی است که کارشناسان و متولیان این حوزه معتقدند برای پیشگیری از معلولیت نیازمند پژوهش جامع و جدی گرفتن مشاورههای ژنتیک هستیم. متاسفانه بیشترین دلیل معلولیت در خراسان جنوبی مسائل ژنتیک، مادرزادی و ازدواج فامیلی است، در حالی که آزمایش ژنتیک در حال حاضر اجباری نیست و بسیاری افراد به دلیل گرانی آن بیخیال میشوند و این خود آمار معلولیت را بالا میبرد.
معلولان نیازی به ترحم ندارند
یکی از معلولان در خراسان جنوبی با بیان اینکه 42 سال سن دارم و حدود 20 سال است که به دلیل مشکل مالی و نداشتن سرمایه کافی در یکی از پیادهروهای شهر دست فروشی میکنم گفت: با توجه به اینکه متاهل و دارای یک فرزند هستم این شغل جوابگوی نیاز خانواده نیست.
محمد خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه حرفههای دیگری هم بلد هستم و سرمایه کافی برای راهاندازی شغل دیگری ندارم و اگر دولت سرمایه کافی در اختیار من قرار میداد، نه تنها برای خودم، بلکه برای معلولان دیگر هم ایجاد اشتغال میکردم.
در آرزوی یک مسافرت ساده
یکی دیگر از معلولان استان که مشکل جسمی و حرکتی دارد با بیان اینکه مشکل من تردد در شهر به دلیل عدم مناسبسازی فضای شهر است، اضافه کرد: علاوه بر اینها در طول این سالها آرزوی یک مسافرت ساده با خانواده در دل ما مانده، آرزویی که شاید خیلی ساده باشد، اما برای ما معلولان به دلیل نبود امکانات از جمله نداشتن یک وسیله نقلیه به رویا تبدیل شده است.
وی با اشاره به اینکه متأسفانه برخی از خیابانهای بیرجند مانند عدل، شهید فهمیده و پاسداران جایی برای تردد معلولان ندارد، ادامه داد: در خیابانهای عدل و شهید فهمیده، صافکاریها، جوشکاریها و دیگر مغازهها در پیادهروها بساط کرده و به اجبار از حاشیه خیابان عبور میکنیم.
معلولان تحصیل کرده اما بیکارند
یک همشهری معلول با اشاره به اینکه درصد بیکاری افراد معلولین بیش از افراد سالم است، گفت: با اینکه طبق قانون دستگاههای اجرایی موظف به اختصاص سه درصد از استخدامهای خود به معلولان هستند، متأسفانه گاهی در این راستا با کم لطفی بعضی مدیران مواجه شده که سهمیه سه درصدی استخدامی را رعایت نمیکنند.
وی که خود کارشناس مهندسی کامپیوتر است، عنوان کرد: چندین بار در آزمونهای مختلف شرکت کردم، اما به دلیل یک سری از معلولیتها پذیرفته نشدم.
برخی داروها تحت پوشش بیمه نیستند
برخیها هم توان پرداخت حق بیمه را ندارند، طاهره یکی از این افراد است که در این باره، گفت: زخم بستر دارم و مدام باید از داروهای مختلف استفاده کنم، هزینه درمانم زیاد است.
وی با بیان اینکه مجبورم برخی داروها را با نرخ آزاد بخرم، چون تحت پوشش بیمه نیستند و بخشی از حق بیمه را باید خودم پرداخت کنم، ادامه داد: مستمری من کفاف هزینههایم را هم نمیدهد چه برسد به اینکه بخواهم حق بیمه پرداخت کنم.
معلولان ثبت شده در سامانه بهزیستی خراسان جنوبی بیش از 20 هزار نفر است
حسن شرفی، مدیرکل بهزیستی خراسان جنوبی گفت: تعداد معلولان ثبت شده در سامانه بهزیستی استان 20 هزار و 296 نفر است که شامل جسمی، حرکتی، مادرزادی، عوارض زایمان، سوانح و سوختگی، سقوط از بلندی، ژنتیک، حوادث حین کار، تصادف، بیماری، بلایای طبیعی، داروها و مواد مخدر میشود.
مدیرکل بهزیستی خراسان جنوبی با بیان اینکه نرخ معلولیت در کشور 2.17 درصد و در استان 2.63 است ادامه داد: بیشترین علت معلولیت در استان ازدواج فامیلی و در رتبههای بعدی ژنتیک و حوادث است که نرخ معلولیت خراسان جنوبی از میانگین کشوری بالاتر است.
وی با اشاره به اینکه با استناد به ماده 15 قانون حمایت از حقوق معلولان، دولت مکلف است حداقل 3 درصد مجوزهای استخدامی دستگاههای عمومی را به افراد دارای معلولیت واجد شرایط اختصاص دهد، اضافه کرد: با استناد به این ماده قانونی، از زمان ابلاغ (سال 1397)، کارشناسان بهزیستی با جدیت و به طور مستمر مطالبهگری و اعمال نظارت بر روند تحقق سهمیههای استخدامی معلولان را تاکید کرده است.
سهمیه استخدامی معلولان در سالهای اخیر محقق شده است
مدیرکل بهزیستی خراسان جنوبی خاطرنشان کرد: در سالهای اخیر در اجرای سهمیههای استخدامی معلولان که توانخواه در آزمون کتبی، حد نصاب نمره لازم را کسب کرده باشند و انتظارات از پست انتخابی را برآورده کنند، محقق شده و موارد عدول از قانون، گزارش نشده است.
شرفی با بیان اینکه مواردی هم که متاسفانه سهمیه در نظر گرفته شده، از دست رفته است، به علت عدم کسب حد نصاب نمره کتبی، عدم توانایی ایفای وظایف شغلی محوله از سوی متقاضی دارای معلولیت بوده است، خاطرنشان کرد: عدم مراجعه فرد یا افراد دارای معلولیت واجد شرایط برای شرکت در آزمونهای استخدامی نیز دلیل دیگری برای کاهش اشتغال دولتی معلولان بوده است.
عضویت در سامانه ارمغان برای دریافت کمکهای بلاعوض مسکن
وی یادآور شد: جامعه هدف بهزیستی که در سامانه ارمغان (سامانه ثبت اطلاعات معلولین و مددجویان بهزیستی) ثبت و پرونده مددجویی فعال داشته باشند، از کمکهای بلاعوض دفتر مسکن مددجویان بهزیستی بهرهمند میشوند.
مدیرکل بهزیستی خراسان جنوبی با اشاره به اینکه در سال جاری سقف کمک بلاعوض برای ساخت و خرید مسکن مبلغ 100 میلیون تومان است که در ازای ارائه مستندات مسکن توسط مددجویان تحت پوشش، به حساب آنها پرداخت میشود، ادامه داد: در همین راستا سقف کمکهای بلاعوض مسکن در قالب تعمیرات مسکن و اجاره بها یا ودیعه مسکن مددجویان نیز بر اساس بخشنامهها و دستورالعمل های مذکور مبلغ 40 میلیون تومان است.
پرداخت تسیلات ودیعه مسکن با بازپرداخت 120 ماهه
مدیرکل بهزیستی خراسان جنوبی یادآور شد: در دو سال اخیر تسهیلات ویژه قرضالحسنه ودیعه مسکن با بازپرداخت 120 ماهه به معلولین و مددجویان سرپرست خانوار اجارهنشین بر اساس بخشنامههای مربوطه با همکاری بانکهای عامل اعطا شد.
شرفی با اشاره به تفاهمنامه با شرکت گاز استان، خاطرنشان کرد: بر این اساس هزینههای مربوط به گازکشی داخل منازل مددجویان واجد شرایط در آن تفاهمنامه را تا سقف 18 میلیون تومان بهازای هر خانوار به صورت کمک بلاعوض پرداخت میشود.
وی ادامه داد: برای ساخت و خرید واحدهای مسکونی شهری تا سقف 200 میلیون تومان و برای واحدهای مسکونی روستایی تا سقف 150 میلیون تومان کمک بلاعوض دولتی پرداخت میشود.
تسهیلات ساخت مسکن تا سقف 350 میلیون تومان
مدیرکل بهزیستی خراسان جنوبی با بیان اینکه تسهیلات اعطایی برای ساخت مسکن به تنهایی نمیتواند برای ساخت یک واحد مسکونی حتی با متراژ پایین کافی باشد، اضافه کرد: بیشترین تسهیلات اعطایی در کشور برای ساخت مسکن در شهرهای بزرگ یا مرکز استان 500 تا 550 میلیون تومان است و برای سایر شهرها تا سقف 350 میلیون تومان پرداخت شده که این میزان برای ساخت یک سوم یک واحد مسکونی نیز کافی نیست و برای جبران آن باید میزان کمکهای بلاعوض دولتی بیشتر شود یا افراد متقاضی میزان سهم آورده خود را بالا ببرند.
پرداخت حق بیمه معلولان واجد شرایط
مدیرکل بهزیستی خراسان جنوبی با بیان اینکه حق بیمه افراد دارای معلولیت و مددجویان بهزیستی به صورت ماهانه یا فصلی قابل پرداخت است ادامه داد: این اعتبارات برای معلولین واجد شرایط تا پایان بازنشستگی و برای سایر مددجویان تا 5 سال قابل پرداخت است.
شرفی یادآور شد: معلولین و مددجویان با ارائه فیشهای پرداخت شده و تایید شده توسط سازمان تامین اجتماعی از کمکهای بلاعوض بیمه حق خویش فرمایی معلولان و نیازمندان بهرهمند میشوند.
وی با اشاره به اینکه نارضایتی برخی از کارفرمایان به دلیل تأخیر در پرداخت حق بیمهها است، عنوان کرد: با توجه به اینکه اعتبارات مربوط به این موضوع توسط سازمان بهزیستی کشور به صورت دولتی تخصیص و به استانها پرداخت شده و زمان آن مشخصی نیست، به همین علت، تأخیرهای به وجود آمده در پرداخت حق بیمهها توسط بهزیستی موجب نارضایتی کارفرمایان شده است.
مدیرکل بهزیستی خراسان جنوبی، خاطرنشان کرد: تاکنون تمام اعتبارات درخواستی استان بابت پرداخت حق بیمههای مددجویان بهزیستی استان به طور کامل در طول سال جذب و به افراد واجد شرایط پرداخت شده است.